Norveç, Kuzey Koreli Hackerların Axie Infinity’den Çaldığı Kripto Paraları Geri Aldı

Norveç polisi, Kuzey Koreli hackerların Axie Infinity adlı kripto tabanlı oyundan çaldığı 5.8 milyon dolar değerindeki kripto paraların bir kısmını geri aldığını duyurdu. Bu, Norveç’in bugüne kadar yaptığı en büyük kripto para operasyonu oldu

Norveç polisi, geçen yıl Kuzey Koreli hackerların Axie Infinity adlı kripto tabanlı oyundan çaldığı 5.8 milyon dolar değerindeki kripto paraların bir kısmını geri aldığını açıkladı. Bu, Norveç’in bugüne kadar yaptığı en büyük kripto para operasyonu oldu.

Axie Infinity, 2022’nin En Büyük Kripto Soygununa Uğramıştı

Axie Infinity, NFT tabanlı bir oyun olup, oyuncuların sanal evcil hayvanlar yetiştirdiği, savaştırdığı ve ticaret yaptığı bir platformdur. Oyunun geliştiricisi olan Sky Mavis, Vietnam merkezli bir şirkettir. Oyunun kendi blok zinciri olan Ronin Network, oyuncuların kripto para birimleriyle ödeme yapmasını ve kazanmasını sağlar.

2022 yılının Mart ayında, Kuzey Koreli hackerlar, Ronin Network’e saldırarak 625 milyon dolar değerinde kripto para çalmışlardı. Bu, kayıtlara geçen en büyük kripto soygunlarından biriydi. ABD Adalet Bakanlığı, soygunun arkasında Kuzey Kore’nin desteklediği Lazarus adlı bir hacker grubunun olduğunu belirtmişti.

Norveç, Kuzey Kore’nin Nükleer Programını Finanse Eden Paraları Durdurdu

Norveç’in ekonomik suçlarla mücadele birimi olan Økokrim, yaptığı açıklamada, FBI’ın kripto para izleme uzmanlarıyla işbirliği yaparak, çalınan kripto paraların 60 milyon Norveç kronu (5.84 milyon dolar) değerindeki kısmını ele geçirdiğini duyurdu. Bu, Norveç polisinin yaptığı en büyük nakit değerindeki operasyondu.

Norveç’in kıdemli savcısı Marianne Bender, yaptığı açıklamada, “Bu paralar, Kuzey Kore rejimini ve nükleer silah programlarını finanse etmek için kullanılabilir. Bu nedenle, kripto paraları takip etmek ve çekmeye çalıştıklarında durdurmak önemliydi.” dedi. Kuzey Kore, hackerlık veya başka siber saldırılarla ilgili suçlamaları reddetmişti.

Sky Mavis, Norveç Polisine Teşekkür Etti

Sky Mavis’in kurucusu olan Aleksander Larsen, Norveç vatandaşıdır. Larsen, konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti, ancak bir tweet’te, Norveç polisine yardımcı olan kripto para borsası Binance’e teşekkür etti. Binance sözcüsü ise, “Platformumuzdaki kötü niyetli aktörleri öğrendiğimizde, müdahale ediyor ve uygun adımları atıyoruz, bunlar arasında fonları dondurmak ve paraları hak sahiplerine iade etmek için kolluk kuvvetleriyle çalışmak da var.” dedi.

Savcı Bender, çalınan kripto paraları takip etmeye devam edeceklerini ve Sky Mavis ile iletişime geçerek, “mağdurların paralarını mümkün olan en büyük ölçüde geri almasını” sağlayacaklarını söyledi.

Kuzey Kore, 2022’de Rekor Kripto Soygunları Yaptı

Kuzey Kore, 2022 yılında rekor seviyede kripto para çaldı ve yabancı havacılık ve savunma şirketlerinin ağlarını hedef aldı. Bu, Reuters’ın gördüğü ancak henüz gizli olan bir Birleşmiş Milletler raporunda belirtildi. ABD merkezli blok zinciri analiz firması Chainalysis’e göre, 2022 yılı, kripto soygunları açısından en kötü yıl oldu. Hackerlar, Kuzey Kore’ye bağlı saldırganların öncülüğünde, 3.8 milyar dolar değerinde kripto para çaldı.

İLGİLİ HABERLER