BtcTurk Borsası Saldırıya Uğradı: 51 Milyon Euro Çalındı

Türkiye’nin en büyük kripto para borsası BtcTurk, cumartesi günü platformlarının siber saldırıya uğradığını ve yaklaşık 51 milyon euro değerinde kripto paranın çalındığını açıkladı. Borsa, kullanıcı varlıklarının güvende olduğunu ve saldırganın kimliğinin tespit edildiğini duyurdu

Türkiye’nin en büyük kripto para borsası BtcTurk, cumartesi günü yaptığı açıklamada platformlarının saldırıya uğradığını ve yaklaşık 51 milyon euro değerinde kripto paranın çalındığını duyurdu. Popüler bir Bitcoin analisti ise saldırganın kimliğini tespit ettiğini iddia etti.

BtcTurk’ten Açıklama: Kullanıcı Varlıkları Etkilenmeyecek

BtcTurk, yaptığı açıklamada, 22 Haziran 2024 tarihinde platformlarında bir siber saldırı tespit ettiklerini ve kontrolsüz çekim işlemlerinin gerçekleştirildiğini bildirdi. Borsa, siber saldırıdan sadece 10 kripto para biriminin sıcak cüzdanlarındaki bazı bakiyelerin etkilendiğini, varlıkların çoğunun tutulduğu soğuk cüzdanların ise güvende olduğunu belirtti.

Sıcak cüzdan, internete veya başka bir bağlı cihaza sürekli bağlı olan bir kripto para cüzdanıdır. Soğuk cüzdan ise çevrimdışı olduğu için saldırılardan korunan bir cüzdan türüdür.

Borsa, “BtcTurk’ün finansal gücü, bu saldırıdan etkilenen miktarların çok üzerindedir ve kullanıcı varlıkları bu kayıplardan etkilenmeyecektir” dedi.

Borsa, konuyla ilgili “detaylı bir araştırma” yürüttüklerini ve güvenlik yetkililerine haber verdiklerini de ekledi.

“Önlem olarak, kripto para yatırma ve çekme işlemleri durdurulmuş ve çalışmalarımız tamamlandığında kullanıma sunulacaktır” diyen BtcTurk, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bu süreçte gösterdiğiniz anlayış için teşekkür eder ve sizlere konuyla ilgili tüm gelişmeleri paylaşacağımızı bildiririz.”

Popüler Bitcoin Analisti: Saldırganı Buldum

ZachXBT adlı ünlü bir Bitcoin analisti, X adlı platformda yaptığı bir paylaşımda, saldırganın kimliğini bulduğunu öne sürdü. Analist, “Saldırganın büyük ihtimalle bu adres olduğunu düşünüyorum. Bu adresi takip ediyordum, 1.96 milyon AVAX (54.2 milyon dolar) hareket ettirip Coinbase/THORChain’e aktarıyordu” dedi. Analist, paylaşımına bir kripto para adresi de ekledi.

Kripto paralar, Türkiye’de oldukça popülerdir ve ülke, dünyanın en büyük dördüncü kripto para ticaret pazarıdır.

Kripto para kullanımı, Türkiye’de 2020 yılından sonra liranın değer kaybetmesine karşı bir savunma olarak hızla artmaya başladı.

Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, Türkiye’nin en büyük kripto para borsalarından biri olan Thodex’in bir çıkış dolandırıcılığı olduğu ortaya çıktıktan sonra geçen yıl milyonlarca dolarlık yatırımcıyı dolandırdığı için 11 bin 196 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: Turkey’s biggest crypto exchange BtcTurk hacked

İLGİLİ HABERLER