DeFi Uygulamalarında Kilitlenen Toplam Değer 192 Milyar Dolara Ulaştı! Kullanıcı Sayısı Düştü..

DeFi, yani merkezi olmayan finans, kripto para sektörünün en önemli ve en hızlı büyüyen alanlarından biri. Ancak DeFi sektörü, TVL açısından rekor kırarken, kullanıcı sayısı açısından ise düşüş yaşıyor

DeFi uygulamalarında kilitlenen toplam değer 192 milyar dolara ulaşarak 15 ayın zirvesini gördü. Ancak DeFi kullanıcıları azalmaya devam ediyor.

DeFi, yani merkezi olmayan finans, kripto para sektörünün en önemli ve en hızlı büyüyen alanlarından biri. DeFi uygulamaları, kullanıcıların kripto paralarını borç verme, ödünç alma, takas etme, likidite sağlama, sigorta alma, türev işlemleri yapma gibi çeşitli finansal hizmetlerden yararlanmasını sağlıyor. DeFi uygulamalarının performansını ölçmek için kullanılan bir kavram ise TVL, yani toplam kilitlenen değer. TVL, DeFi uygulamalarında kilitlenen kripto para birimlerinin ABD doları cinsinden değerini ifade ediyor.

DeFi TVL 15 Ayın Zirvesinde

Blockchain analiz platformu DappRadar’ın hazırladığı bir rapora göre, DeFi uygulamalarında kilitlenen toplam değer, Mayıs 2024’te 192 milyar dolara ulaştı. Bu, Şubat 2022’den bu yana görülen en yüksek rakam. TVL’deki artışın arkasında, Ether (ETH) ve diğer kripto para birimlerinin fiyatlarının yükselmesi ve ticaret hacminin artması yatıyor. Özellikle Ethereum ağı, DeFi pazarının TVL’sinde liderliğini sürdürüyor. Ethereum’daki DeFi uygulamalarının TVL’si, toplamın %68’ini oluşturan 130 milyar dolara ulaştı. Ethereum’u, %5,7’lik payla Solana takip etti. Solana’daki DeFi uygulamalarının TVL’si ise, bir önceki aya göre %14 artarak 10,9 milyar dolara yükseldi.

!DeFi toplam değeri Mayıs 2023’ten Mayıs 2024’e kadar kilitlendi. Kaynak: DappRadar

DeFi Kullanıcıları Azalıyor

DeFi sektörü, TVL açısından rekor kırarken, kullanıcı sayısı açısından ise düşüş yaşadı. Rapora göre, DeFi uygulamalarını kullanan benzersiz aktif cüzdanların (UAW) sayısı, Mayıs ayında %21 azalarak 1,75 milyona geriledi. Bu, tüm Web3 uygulamalarının toplamı için UAW’nin %17’sine denk geliyor. Bu veriler, DeFi sektörünün kullanıcı tabanının daraldığını, ancak kalan kullanıcıların daha fazla para yatırdığını veya portföylerinin değerinin arttığını gösteriyor.

DappRadar, TVL artışının arkasında, Ethereum borsada işlem gören bir fon (ETF) olasılığı etrafındaki kısa vadeli spekülasyonların olduğunu belirtiyor. Raporda, “DeFi UAW kapalıydı, bu da çoğu ticaretin ETH ETF’ye dayalı spekülatif olduğu anlamına geliyor.” deniyor.

DeFiLlama’ya göre, merkezi olmayan borsaların (DEX) 24 saatlik ticaret hacmi, 1 Ekim 2023 ile 7 Haziran 2024 arasında 1,7 milyar dolardan 5,1 milyar dolara çıktı. Bu, likidite sağlayıcıları ve borç verenler için daha yüksek getirilere yol açarak daha fazla mevduat yatırmalarına yol açmış olabilir. Ayrıca, bu dönemde Bitcoin (BTC) ve Ether ETF’leri de geniş çapta tartışıldı.

!Ekim 2023’ten 7 Haziran 2024’e kadar merkezi olmayan borsa hacmi. Kaynak: DeFi Llama

Web3 Pazarı Büyüyor

Raporda, DeFi sektörünün UAW’de bir düşüş görmesine rağmen Web3 pazarının diğer sektörlerinin kullanıcı kazandığı öne sürüldü. Oyun sektörünün bir önceki aya göre %7,5 artışla 3 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı vardı. Nonfungible token (NFT) pazar yeri kullanıcılarının sayısı %11 artarak 1,52 milyon UAW’ye ulaştı ve Web3 sosyal medya uygulamaları %29 artışla 1,92 milyon UAW’ye ulaştı.

6 Haziran tarihli rapora göre toplam Web3 UAW sayısı 10,4 milyona ulaştı. Nisan ayındaki daha önceki bir raporda, 2023’teki 4,3 milyon kullanıcıdan UAW’nın 2024’ün ilk çeyreğinde 7 milyona ulaştığı belirtilmişti. Bu veriler birlikte, Web3 uygulamaları için sürekli artan kullanıcı eğilimini gösteriyor. Ancak bazı uzmanlar, katılımın hala çok zor olduğunu ve düzeltilmediği takdirde bunun sektörün gelecekteki büyümesini sınırlayacağını savundu.