Ethereum Nedir, Nasıl Çalışır? ve Nasıl Satın Alınır?

Ethereum, dijital dünyamızın geleceğini şekillendiren bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Ethereum, kripto para birimi ether’e ve binlerce merkeziyetsiz uygulamaya güç veren, topluluk tarafından yürütülen ve açık kaynaklı bir platformdur

Ethereum, kripto para birimi ether’e (ETH) ve binlerce merkeziyetsiz uygulamaya güç veren ve topluluk tarafından yürütülen bir teknolojidir. Ethereum, yazılım geliştiricilerinin akıllı kontratları çalıştırması için merkezi olmayan uygulamalar oluşturmalarına olanak tanıyan ve blok zinciri teknolojisi üzerine kurulu açık yazılım platformunda geliştirilmiş bir dijital para birimidir. Ethereum, piyasa değeri bakımından Bitcoin’in ardından en büyük ikinci kripto para birimidir. Ayrıca tüm DeFi evreni dâhil olmak üzere çok çeşitli uygulamaları çalıştırabilecek merkezsiz bir hesaplama platformudur.

Ethereum Nasıl Çalışır?

Ethereum, Ethereum protokolü olarak adlandırılan bir dizi kuralı takip eden tüm dünyadaki bilgisayarlardan oluşan bir ağdır. Ethereum ağı, herkesin oluşturup kullanabileceği topluluklar, uygulamalar, organizasyonlar ve dijital varlıklar için kurucu gibi davranır. Bir Ethereum hesabını herhangi bir yerde, zamanda oluşturabilir ve bir dünya uygulama keşfedebilir veya kendi uygulamanı oluşturabilirsin. Esas yenilik bunların hepsini senin erişimini değiştirebilecek veya kısıtlayabilecek bir merkez otoriteye bağlı kalmadan yapabilmendir.

Ethereum tabanlı uygulamalar, “akıllı sözleşmeler” kullanılarak geliştirilir. Akıllı sözleşme, diğer kâğıt sözleşmeler gibi, taraflar arasındaki anlaşmanın koşullarını belirler. Ancak eski moda sözleşmelerin aksine akıllı sözleşmeler, katılımcı taraflardan birinin anlaşmanın diğer tarafında kimin olduğunu bilmesine gerek kalmaksızın, koşullar yerine getirildiğinde otomatik olarak uygulanır. Üstelik bunun için herhangi bir aracıya gerek yoktur.

Ethereum, tek bir şahsa ait olmayan veya tek bir şahıs tarafından işletilmeyen açık kaynaklı bir projedir. İnternet bağlantısı olan herkes bir Ethereum düğümünü çalıştırabilir ve ağ ile etkileşimde bulunabilir. Tıpkı Bitcoin’in merkeziyetsiz blok zincirinin dünyanın herhangi bir yerindeki iki yabancının, arada bir banka olmaksızın para göndermesine veya almasına olanak tanıdığı gibi, Ethereum’un merkeziyetsiz blok zinciri üzerinde çalışan akıllı sözleşmeler de geliştiricilerin kesinti, sansür, dolandırıcılık veya üçüncü tarafların müdahalesi olmaksızın tam olarak programlandığı gibi çalışacak karmaşık uygulamalar geliştirmesine olanak tanır.

Ethereum’un Faydaları Nelerdir?

Ethereum, dijital geleceğimizin temeli olarak birçok fayda sağlar. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Herkes için bankacılık: Herkesin finansal hizmetlere erişimi yoktur. Ancak Ethereum’a ve onun üzerinde inşa edilmiş borç verme, borç alma ve tasarruf ürünlerine erişmek için ihtiyacınız olan tek şey bir internet bağlantısıdır.
  • Açık bir internet: Herkes Ethereum ağı ile etkileşime girebilir veya onun üzerinde uygulamalar inşa edebilir. Bu kendi varlıklarınızı ve kimliğinizi birkaç dev şirket yerine sizin kontrol etmenizi sağlar.
  • Eşler arası ağ: Ethereum diğer insanlarla doğrudan koordine olmanıza, anlaşma yapmanıza ve dijital varlıklarınızı aktarmanıza izin verir. Aracılara güvenmenize gerek kalmaz.
  • Sansüre dirençli: Hiçbir hükümet veya şirketin Ethereum üzerinde kontrolü yoktur. Merkeziyetsizlik herhangi birinin, ödemelerinizi almanızı veya Ethereum üzerindeki hizmetleri kullanmanızı engellemesini neredeyse imkânsız hale getirir.
  • Garantilerin ticaretini yapın: Müşteriler, fonların yalnızca anlaşılan şey sağlandığı zaman el değiştireceğine dair güvenli bir garantiye sahiptirler. Aynı şekilde geliştiriciler, konuya ilişkin kuralların değişmeyeceğinden emin olabilirler.
  • Birleştirilebilir ürünler: Aynı blok zincir üzerinde inşa edilmiş tüm uygulamalar küresel bir durumu paylaşır, bu da (Lego parçaları gibi) birbirleri üzerine inşa edilebilecekleri anlamına gelir. Bu, daha iyi ürünleri ve deneyimleri mümkün kılar ve hiç kimsenin uygulamaların kullandığı araçları, kaldıramayacağını temin eder.

Ethereum Nasıl Satın Alınır?

Ethereum satın almak için bir kripto para borsası veya bir kripto para cüzdanı kullanabilirsiniz. Kripto para borsaları, Ethereum’u diğer kripto para birimleri veya fiat para birimleri ile takas etmenize olanak tanır. Kripto para cüzdanları ise Ethereum’u güvenli bir şekilde saklamanıza ve göndermenize veya almanıza yardımcı olur. Ethereum satın almak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Bir kripto para borsası veya cüzdan seçin. Seçiminizi yaparken güvenlik, kullanım kolaylığı, ücretler, desteklenen para birimleri ve diğer özellikleri göz önünde bulundurun.
  • Seçtiğiniz platforma kaydolun ve kimlik doğrulaması yapın. Bu, hesabınızı korumak ve yasal gereklilikleri karşılamak için gereklidir.
  • Hesabınıza para yatırın. Bu, kredi kartı, banka havalesi, PayPal veya diğer yöntemlerle yapılabilir. Para yatırma ücreti ve süresi platforma göre değişir.
  • Ethereum satın alın. Platformunuzda Ethereum’u arayın ve istediğiniz miktarı girin. Satın alma işlemini onaylayın ve Ethereum’unuzun hesabınıza yansımasını bekleyin.
  • Ethereum’unuzu cüzdanınıza aktarın. Bu, Ethereum’unuzu güvenli bir şekilde saklamak ve istediğiniz zaman kullanmak için önemli bir adımdır. Cüzdanınızın adresini kopyalayın ve platformunuzda Ethereum’unuzu göndermek istediğiniz adres olarak yapıştırın. Gönderme işlemini onaylayın ve Ethereum’unuzun cüzdanınıza ulaşmasını bekleyin.

Ethereum satın almak bu kadar basittir. 

İLGİLİ HABERLER