FCA, 1,2 Milyar Dolarlık Yasa Dışı Kripto Varlık İşletmesini Çökertti

FCA, 1 milyar sterlin (1,2 milyar dolar) değerinde kayıtsız kripto varlık alıp satan yasa dışı bir işletmeyi ortaya çıkardı. FCA, kripto varlık borsası işletenlerin FCA’ya kayıt olmaları ve para aklama kurallarına uymaları gerektiğini hatırlattı.

İngiltere’de Finansal Davranış Otoritesi (FCA), yasa dışı bir kripto varlık borsası işlettiği şüphelenilen iki kişiyi gözaltına aldı. FCA, finansal suçla mücadeledeki çabalarını vurguladı.

İngiltere’de Finansal Davranış Otoritesi (FCA), yasa dışı bir kripto varlık borsası işlettiği şüphelenilen iki kişiyi gözaltına aldı. FCA, 19 Haziran’da yaptığı açıklamada, yasa dışı işletmenin 1 milyar sterlin (1,2 milyar dolar) değerinde kayıtsız kripto varlık alıp sattığına inanıldığını duyurdu. FCA, şüphelilerle bağlantılı ofislere baskın düzenledi ve çok sayıda dijital cihaz ele geçirdi.

FCA’nın Uyum Çabaları

FCA’nın uygulamadan sorumlu yönetim kurulu üyesi Therese Chambers, kurumun “İngiltere finansal sistemindeki kirli parayı engellemede” “önemli bir rol” oynadığını söyledi. “Bu gözaltılar, kripto firmalarının İngiltere’de yasa dışı olarak faaliyet göstermesini engellemek için elimizden geleni yapacağımızı gösteriyor” dedi. FCA, gözaltına alınan ve serbest bırakılan iki şüpheliyle görüştüğünü ancak soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

İngiltere’de kripto varlık borsası işletenlerin FCA’ya doğrudan kayıt olmaları ve para aklama kurallarına uymaları gerekiyor. Bu, 2021 Ocak ayından beri böyle.

İş suçu hukuk firması Peters & Peters’in ortağı ve kripto dolandırıcılığı uzmanı Charlotte Tregunna, bu borsa gerekliliklerinin uzun süredir yürürlükte olduğunu belirterek, FCA’ya bu gerekliliklerden habersiz olduğunu “ikna etmenin zor” olacağını söyledi. “Daha da öyle, eğer daha önce FCA’ya kayıt için başvurmuşlar ve reddedilen %86’lık [borsa] grubunun içindeyseler ve yine de devam etmişlerse” diyerek ekledi:

“FCA, bu olayı gelecekte yasa dışı faaliyet gösteren borsaları çökertme konusundaki başarısının bir göstergesi olarak gösterebilir, ancak bu aynı zamanda piyasa katılımcıları ve hizmet sağlayıcılar için düzenleme açıklığının hala belirsiz olduğunun da üzücü bir göstergesi olabilir.”

Seçim Etkisi

İngiltere, 4 Temmuz’da yapılacak genel seçimlere doğru ilerliyor.

Tregunna, seçimin İngiltere’nin tam kripto düzenlemesine giden yolunu “sekteye uğrattığını” söyledi. Bununla birlikte, kripto hizmet sağlayıcılarının FCA’ya kayıt olmaları gerektiğinin farkında olmaları gerektiğini vurguladı.

“Temmuz’da seçimi kim kazanırsa kazansın, İngiltere’yi daha önce ilerlediği düzenleme yoluna geri döndürmeyi öncelik haline getirmeli. Ve bunu yaparken de hızlanmalı!”

İLGİLİ HABERLER